Cara Nak Buat Kuih Pau Kacang Merah

Ditambah pula dengan inti kacang merah buatan sendiri memang bertambah-tambah special. Jemput singgah blog saya ya.


Kuih Bijan Food Kuih Bom Yummy

Kalau buat sendiri kita boleh banyakkan intinya.

. Saya guna inti kacang merah je sebab saya ada buat inti sendiri untuk membuat pau. Nama dan gambar kuih tempatan ert tingkatan 1. Tengah mencari resepi nak buat pau.

Nak beli inti kacang merah ready made di kedai susah betul jumpa. Peminat kuih-muih Nusantara mesti tau siapa dia ni. Ada 3 bahagian video mula-mula Che Nom tunjuk cara penyediaan pes kacang merah.

Sekarang ni tengah ada stok inti kacang merah so senang lah nak buat. Kalau ada pressure cook tidak perlu rendam semalaman pun tidak apa. Isikan dengan air dan masak pada suhu sederhana selama 1jam ke 2 jam atau sampai kacang merah lembut dan empuk.

Mula-mula rebus kacang merah. Kemudian bancuh susu pekat dengan air jadikannya 1 gelas. Dalam bekas lain satukan tepung gandum dengan telur planta.

Thanks for sharing resepi. Musim PKP ni nak kena rajinkan diri memasak walau sibuk cm mana pun. Cara buat pau kacang merah.

Saya pulak sebelum ini menyalin resepi dari blog Alma. Cuci kacang merah dan rendamkan dengan air masak dan biarkan semalam dalam peti sejuk lebih kurang 8 ke 12jam. Kali ini jom lah tengok Che Nom buat pau kacang merah.

Bila nak kukus je. CARA PENYEDIAAN PAU GORENG INTI KACANG MERAH. Pau Kacang Merah Dah lama nak try wat kuih pau nih tp asyik bertunda2 jerAritu masa jalan2 kat Oriental City Colindale terjumpa plak Tepung Pau Inti kcg merah dlm tin.

Resepi pau goreng frozen 6. Cara buat pau gorengkuih piang. Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Gebu.

Cara membuat sayur kacang merah rebus kacang daun salam kayu manis dan lengkuas masak hingga kacang empuk. Resepi pau goreng sambal 8. Keesokan harinya buangkan air rendaman dan masukkan kacang merah ke dalam periuk.

Masukkan gula yis dan air suam. Peminat kuih-muih Nusantara mesti tau siapa dia ni. 1 sudu kecil garam.

Pau goreng ini mudah sangat nak buat. Cuma pastikan doh mengembang dengan baik barulah hasil kuih jadi gebu dan lembut. Satukan tepung garam yis telur dan gula dalam 1 mangkuk besar yang sesuai.

Yang tak nak garing di luar tu nak luarnya lembut tak perlu goreng lama. Hi semua dah lama rasanya Che Nom tak buat kuih. Gebu-gebu kejadiannya tu.

Masak setengah cawan gula dengan secawan. Sebenarnya nak buat kuih muih tradisional tak ada lah susah mana pun. Resepi pau goreng kacang merah 9.

1 paket tepung pulut boleh guna apa saja jenama 2 sudu makan tepung gandum. 250 gram kacang merah rendam semalaman. Inti pula bolehlah pilih nak guna inti kelapa atau kacang merah.

Kuih pau ni merupakan antara kuih yang selalu aku buat atas permintaan tekak. Saya guna inti kacang merah je sebab saya ada buat inti sendiri untuk membuat pau. Utk uji naik ke tidakTaburkan sedikit tepung di atas doh.

1 ketul gula Melaka Gula sesuai selera Secubit garam Air secukupnya 3-4 sudu minyak jagungminyak masak Daun pandan 3 sudu makan tepung gandum. Masukkan susu ni dalam adunan tadi. Untuk kuih ni biasanya dalam pelbagai warna tapi yang popular adalah hijau dan merah.

Resepi pau goreng cina 4. Betul kata puan buat banyak2. Ikut selera nak macam mana.

Cara untuk membuat Kuih Dangai Kukus Gula Melaka. In Shaa Allah nk try buat pau sekejap lagi. Biarkan seketika sampai yis kembang di dalam gelas.

Kedua cara untuk buat doh pau yang lembut dan. Pau inti kacang merah ni sangatlah lembut dan gebu. Pastikan masukkan air yang agak banyak.

Kalau ikut resipi ni boleh dapat 40 biji tapi sebab saya dah asingkan sedikit adunan untuk diwarnakan dapatlah 37 biji. Masukkan yis dalam gelas dan campurkan dengan gula dan air suam. Cik tie suka goreng pau agak garing sikit supaya bila gigit luarnya garing dalamnya gebu gitew.

Yis tu masukkan sekali tanpa air. Barulah puas hati nak makan nanti. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.

Mudah rupanya nak buat Pau Goreng Inti Kacang Merah ni. Terima kasih Echa Sanisah Alung untuk perkongsian resipi Kuih Angku ini Bahan A. Kalau ikut resipi ni boleh dapat 40 biji tapi sebab saya dah asingkan sedikit adunan untuk diwarnakan dapatlah 37 biji.

RESEPI PAU GORENG INTI KACANG MERAH. Kacau pakai tangan je macam buat kuih donut tu. Buat bancuhan yis dulu.

Cara buat pau gorengkuih piang. Haamacam kat sini banyak kuih kering tradisional ada kuih kapit ada rempeyek kat sarawak ada tak kuih tradisi macam ni. Inti pula bolehlah pilih nak guna inti kelapa atau kacang merah.

Campurkan tepung pulut dan tepung gandum gaul sebati. Atau masa nak makan pun boleh perah limau. Kacang tanahkacang merah untuk dijadikan inti Minyak masak.

Pau ni lain dr yg lain sikitspecial sikit bentuknyacara buat pau ni saya belajar dr sorang kakak yg dok di Brunei semasa tu kami sama2 ikut husband bertugas di Dhaka.


Bun Bijan Kacang Merah Thanksgiving Desserts Treats Homemade Dinner Rolls Food


Pin On Malaysian Delicacies


Pin On Bao Bun Mantou Recipes


Pin On Resepi Mas Cotek

No comments for "Cara Nak Buat Kuih Pau Kacang Merah"